A A A
SmodBIP
To jest wersja archiwalna, wiadomość została skasowana: 29.05.2014 z powodu:
Aktualizacja danych.

Informacja dla rolników - ubój na użytek własny

29.05.2014

UWAGA !
UBÓJ NA UZYTEK WŁASNY DOTYCZY TYLKO TRZODY CHLEWNEJ, CIELĄT DO 6 MIESIĄCA ŻYCIA, OWIEC I KÓZ

PODSTAWA PRAWNA:Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny z dnia 21 października 2010 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1370)
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZWIERZĄT, Z KTÓRYCH POZYSKUJE SIĘ MIĘSO:
1. zwierzęta muszą być zdrowe;
2. pochodzić z gospodarstwa lub obszaru niepodlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom,
3. Poddane ubojowi po upływie okresu karencji zastosowanych leków.
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych.
WYMAGANIA, JAKIE POWINNY BYĆ SPEŁNIONE PRZY UBOJU NA TERENIE GOSPODARSTWA:
co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane - posiadacz zwierząt - informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju
CO ZAWIERA ZGŁOSZENIE???????
W ZGŁOSZENIU POWINNY BYĆ ZAWARTE INFORMACJE:
1. imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
2. gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
3. numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
4. miejsce i termin uboju,
5. imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
6. inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego;
Badanie świń W KIERUNKU WŁOŚNI - próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza weterynarii posiadacz mięsa.
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ORAZ ZASADY DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII
I. Sposób pobierania próbek mięsa
1. U świń domowych:
1) pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;
2) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
II. Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii
1. Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2. Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
3. Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:
1) wieku zwierzęcia;
2) miejscu pochodzenia zwierzęcia;
3) części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego oraz badania na obecność włośni w przypadku badania mięsa świń, stwierdzono, że badane mięso zwierząt jest zdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa, które zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
2) miejsce i termin uboju;
3) datę przeprowadzenia badania;
4) gatunek zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, oraz numer identyfikacyjny tego zwierzęcia;
5) wynik badania;
6) w przypadku badania mięsa świń informację o ograniczeniach w sposobie wykorzystania mięsa - jeżeli badanie na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu metody badania trichinoskopowego
UWAGA! Wykonanie badań w kierunku włośni można wykonać w pracowni terenowej diagnostyki włośni przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Piotrkowie Tryb. ul. Rzemieślnicza 26,
Tel. 44 6464404. pn- pt 08:00 – 15:00
W przypadku zamiaru uboju cielęcia do 6 miesiąca, owiec i kóz zgłoszenia należy dokonać na poniższym wzorze:
WZÓR
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
I. Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)
................................................................................................................................................
Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)
................................................................................................................................................
Miejsce uboju:
................................................................................................................................................
Termin uboju:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
................................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:
................................................................................................................................................
II. Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka
Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, str. 1)
III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego
Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa pozyskanego3) ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
......................................
(data i podpis)
______
1) Dotyczy uboju zwierząt w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.
2) Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.
3) Niepotrzebne skreślić.
SRM stanowi:
U cieląt poniżej 6 miesiąca życia:
1. migdałki
2. jelita – od dwunastnicy do odbytnicy
3. krezka
4. U owiec i kóz poniżej 12 miesiąca życia:
5. jelito biodrowe (kręte)
6. śledziona
1. U owiec i kóz powyżej 12 miesiąca życia:
2. czaszka łącznie z mózgiem i oczami
3. migdałki
4. jelito biodrowe (kręte)
5. śledziona
SPOSÓB POWIADOMIENIA PLW O ZAMIARZE DOKONANIA UBOJU ZWIERZĘCIA NA UŻYTEK WŁASNY:
świnie – pisemnie, telefonicznie, osobiście
cielęta, owce, kozy – pisemnie
PODMIOTY UPRAWNIONE DO ODBIORU UBOCZNYCH PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO MATERIAŁU SZCZEGÓLNEGO RYZYKA NA TERENIE WOJEWÓDZTWA:
• JASTA SP.Z O.O. SKA - DANIELÓW 5 , 97360 KAMIENSK, Tel. 44 6817586, 6817581
• P.P.H. HETMAN SP. Z O.O., FLORIANÓW 24, 99-311 BEDLNO Tel. 24 2821653
• Inne podmioty – informacja w Urzędach Miast i Urzędach Gmin
SANKCJE KARNE wynikające z nieprzestrzegania wymagań zawartych wrozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny z dnia 21 października 2010 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1370):
Zgodnie z §1, pkt. 34 rozporządzeniem MRiRW z dnia 26 maja 2010 r.w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszeni przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego wysokość kary pieniężnej za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny wynosi od 100 zł do 2000 zł

Opublikował: Paweł Motylewski
Publikacja dnia: 29.05.2014

Dokument oglądany razy: 1949
« inne aktualności